Geceleri uykuda kullanılan ve dişler üzerine oturan horlama protezi alt çeneye ileri ve aşağı konum vererek sarkmış olan dokuları tekrar eski gerginliklerine kavuşturarak soluk yolunu açar ve horlama ve uyku apnesini engeller. Hastalık ne kadar erken evrede yakalanırsa tedavi süresi o kadar kısalmaktadır.
Horlama Tedavi Edilebilir mi?
( Evet Tedavi Edilebilir Hemde Bir Protezle!!! )
Uyku hastalıklarının tedavisindeki genel amaçlar, sosyal sorunları gidermek ve hastalığın ilerlemesini durdurmak, orta ve ileri uyku apnesi ve horlamada amaç ise, kişiyi ölüm risk sınırının altına çekmek, yaşam beklentisini arttırmak, sağlık tehlikelerini azaltmak, uyku kalitesini arttırmak, gün boyu yorgunluğu azaltmak, sabah saatlerindeki baş ağrılarını azaltmak veya elimine etmek, hipertansiyon ve diğer bağlantılı sağlık problemlerini kontrol altına almak veya daha iyiye götürmek, hafızayı düzeltmek, iktidarsızlık sorunlarını düzeltmek, motorlu araç kazaları riskini azaltmak ve bunlara bağlı olarak da hayat kalitesini, yaşam sevincini yükseltmektir.
Horlama Protezi (Alt çeneyi daha önde konumlandıran protez)
Üst ve alt arka solunum yolunun boyutlarını arttırmak ve tıkanma potansiyelini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Yani, alt çene ve onunla birlikte dili öne çekmek, hyoid kemiğini yukarı - öne doğru yükseltmek ve üst solunum yolunun boyutlarını arttırmak temel amaçtır.

Bu sırada dil tabanını yükselttiği için tıkanma veya daralma ortadan kaldırılıp; solunum yolu çevresinde dokuların sıkışmamasını ve genişlemesine olanak verdiği için, solunum yolunda açıklık sağlanmış olacaktır.
Bunun yanında, hava kanalının hacimi arttığı için, içinden geçen havanın hızı düşer ve yumuşak dokuların vibrasyonu da önlenmiş olur. Horlama protezi dil, ağız tabanı ve hyoid kemiği öne yukarı doğru çeker.
Böylece zorunlu ve kaçınılmaz olarak geniogloussus kası üzerinde sürekli bir egzersiz etkisi yaratılarak kasın yitirmiş olduğu tonus (güç) ve fonksiyonunun geri kazanımını amaçlanır. Apareyin aktive ettiği ikinci kas palatoglossustur. Böylece yumuşak damak öne çekilmiş olur.
Uyku Hastalıkları Birliği, Uygulama Standardları Komitesi, uyku apnesi ve horlama tedavisinde horlama protezlerinin kullanımının, uygun olacağını bildirmiştir.
SONUÇ
Horlama ve/veya uyku apnesinin kontrol altına alınmasında alt çeneyi sadece gece yatar iken, uykuda kullanmak üzere, içbir kalıcı etkide yapmaksızın belli bir süre için geçici olarak daha öne doğru konumlandıran horlama protezleri oldukça yüksek oranda başarı sağlayan bir seçenektir.Horlama protezlerinin riskleri ve faydaları diğer tedavi yöntemleri ile karşılaştırıldığında, diğer tedavi yöntemlerine karşı oldukça yüksek başarı oranına sahiptir. Hekimimiz şimdiye kadar toplamda 300 hastada üzerinde yaptığı uygulamaların sonucunda; %95-98 oranında başarılı olduğu bilimsel olarak da ispatlanmıştır.
Hastalardan sefalometrik radyografilerden (yan kafa filmi) elde edilen bulgular yorumlanarak uyku apnesi ve horlamanın tedavisi için en uygun ve en iyi yaklaşımlar geliştirilmesine katkıda bulunulmaktadır. Çünkü lateral sefalometri (yan kafa filmi) ile uyku apnesi ve/veya horlama hastasının kafa-yüz ve solunum yolu anatomisi detaylı olarak incelenir.
Çene-yüz protezi uzman dişhekimimiz tarafından iyi planlanmış ve bilimsel temellere göre hazırlanmış olan bir horlama protezi, horlama ve/veya uyku apnesinin tedavisinde gerek cerrahi yötemler ve gerekse diğer cerrahi olmayan yöntemlerle karşılaştırılabilecek düzeyde; hatta daha yüksek düzeyde tedavi edici etkinliğe sahiptir.
Çene-yüz protezi uzman dişhekimimiz çene eklemi ve baş-boyun-ağız sistemi hakkında da daha ileri düzeyde bilgi sahibi olduğu için; horlama protezinin bu yapılar üzerinde herhangi bir yıkıcı etki oluşturmamasını sağlayacak takip ve kontrolleri yapabilmektedir.
Horlama protezi ile tedavinin başarısı için çok önemli kriterler olan protezin tutuculuğu, çeneler arası açıklık ve uzaklık miktarı, alt çenenin daha önde konumlandırılma miktarı ve ön hava yolu genişliği gibi aparey dizaynına ait özellikler her hasta için bireysel olarak çene-yüz protezi uzman dişhekimimiz tarafından hesaplanarak gerçekleştirilir. Prefabrik ve hazır bir ürünün uyumlandırılmasından oluşmaz. Daha detaylı, ince ve hassas bir çalışma ve emek ürünüdür. Geniş kapsamlı bir bilgi birikimi gerektirir.
Horlama ve/veya uyku apnesinin horlama protezi ile tedavisi hastalığın teşhis ve tedavisinde ayrılmaz bir parçadır. Ameliyatsız kesin çözümdür.
Avantajları Nelerdir?
a. Kullanımı kolay ve konforludur.
b. Kullanılmaya başladığı andan itibaren horlama ve uyku apnesini azaltır (çoğu zaman ilk gece horlama ve uyku apnesini keser). Ana etkiler ise 3-4 hafta içinde gözlenir.
c. Küçük bir protez kabına sığar ve her yere rahatlıkla taşınabilir.
d. Hiçbir cerrahi müdahale gerektirmez.
e. Diğer tedavi yöntemlerine göre ucuzdur.
f. Birçok bilimsel çalışmada tedavi edici etkisi olduğundan bahsedilmektedir.